SMV Design Brings Mid-Rise Luxury to Avenue Road

SMV Design Brings Mid-Rise Luxury to Avenue Road

Overlooking Robertson Davies Park, the site of Brandy Lane Homes' The Davies is part of a typologically varied stretch of Toronto's Avenue Road. With the breakaway 'Republic of Rathnelly' to its west, Summerhill to its east, and the rail tracks to its south, the Midtown project joins a topographically elevated neighbourhood of Victorian townhomes and midrise apartment buildings that overlooks a valley of skyscrapers below.

The Davies by Brandy Lane HomesThe Davies at dusk, image courtesy of Brandy Lane Homes

Designed by Toronto's SMV Architects, the 9-storey condominium offers a sensitively
scaled addition to the area, while a simultaneous revitalization of the neighbouring park
will see the project provide an enhanced public space to the community.

the davies south sideLooking north, the revamped Robertson Davies Park neighbours the project, image
courtesy of Brandy Lane Homes

In a development landscape dominated by glassy point towers, The Davies' mid-rise form
alone sets it apart from many of Toronto's new-build condos. Additionally, the prominent
use of stone as a cladding material lends the building an uncommon aesthetic. "The
materiality of the building was inspired by 'natural' elements," says SMV's Dan Cowling.

the davies condo balconyEach outdoor space features an in-built gas BBQ connection, image courtesy of Brandy
Lane Homes

"The exterior features natural cleft stone, architectural stone veneers, and wood grain
soffits for balconies and dividers," Cowling explains, adding that the building's gently
"curvaceous form" and "its terracing, and its reference to nature in its materiality" help to
relate the building to the neighbouring park while maximizing views and outdoor space for
adjoining units.

Meeting the scale of the neighbouring Cottingham Manor apartments (located
immediately to the north), the building's mid-rise height enables a sense of "intimacy,"
and "a connection to the surrounding environs that high-rise buildings do not afford,"
Cowling adds. "Mid-rise buildings are inherently more human-scaled. They are the
anchors of great avenues and pedestrian friendly environments. So, designing at a midrise
scale is very satisfying."

current site in-development processThe site as it appears now, image via Google Maps

Alongside The Davies' previously profiled features, the luxury building will also feature
electric car charging stations, with each of the spots monitored via its associated suite.
More information can be found in our associated dataBase file, linked below, while
additional information about the project's interiors and amenity spaces is available in our
previous stories, found linked below as well. Want to share your thoughts about the
building's design? Leave a comment in the space provided on this page, or join the
conversation in our associated Forum threads.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *